Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Proč je lepený cink masiv na výrobu schodů levnější než průběžný?

Proč je lepený cink masiv na výrobu schodů levnější než průběžný?



Datum konání:
11.9.2023

Jak už jsem psal v minulé odpovědi na výrobu dřevěných schodů se vždy používá lepený masiv a to z důvodu aby se odstranilo pnutí ve dřevě a tím se zabránilo kroucení dřeva.
Na výrobu dřevěných schodů se používá lepené dřevo, masiv cink a průběžné. Jediným, ale zásadním rozdílem v tomto lepeném masivu je v tom, že průběžný je lepený z dlouhých hranolů, které jsou přes celou délku nášlapu kdežto cink je z krátkých hranolů lepených k sobě nejenom na bocích pravý a levý, ale i na délku nekonečným spojem.

Rozdíl v ceně lepeného masivu cink a průběžného při výrobě dřevěného schodiště?

I když se zdá, že výroba lepeného masivu cink je náročnější oproti výrobě průběžnému masivu /více lepených spojů / a tím pádem by měla být i cena schodů vyrobených z masivu cink vyšší než z průběžného je tomu naopak a to z prostého důvodu, kterým je výtěžnost.Díky tomu že se z 1 m3 / metru kubického / dřeva nařeže větší počet kratších hranolů na výrobu lepeného masivu typu cink / s nekonečným spojem dřevěných hranolů na délku / je výtěžnost vyšší než když se ze stejného objemu dřeva řežou dlouhé hranoly na lepený masiv průběžný. V tomto případě je menší výtěžnost, více odpadu a díky tomu i cena masivu průběžného a tím pádem i výroba dřevěných schodů z něho vyšší.

Jednoduše a stručně schody vyrobené z masivu cink je levnější než z průběžného

Dřevěné schody ze stejného druhu dřeva v provedení cink jsou levnější než z průběžného díky tomu, že je dražší materiál ze kterého se schody vyrábějí.

Výroba dřevěných schodů, masiv cink a průběžný

Dřevění schody vyrobené z masivu cink
Dřevěné schody vyrobené z průběžného masivu